"Възраждане“ спънаха консултациите на Районната избирателна комисия - Русе, които бяха свикани днес от областния управител Данаил Ковачев, предава Русе Медиа. Проблем бе изборът на ръководство на РИК - Русе, като спорът бе за председателското място в комисията, а след това се прехвърли и към позицията на секретар.

Разпределението на местата на парламентарно представените политически сили е: ГЕРБ-СДС - 4 членове, ПП-ДБ - 3 членове, ДПС и "Възраждане“ - по 2 членове, "БСП за България“ и ИТН- по 1 член.

Партиите и коалициите предварително бяха дали предложенията си.

ГЕРБ-СДС поискаха зам.-председател в лицето на Стела Стоилова и членове Миглена Ангелова, Борислав Жечев и Стефан Донев.

ПП-ДБ предложиха за секретар Иван Дойнов и членове Бранимир Стефанов и Стефан Бонев.

ДПС поискаха зам.-председател – Шейнур Еюб, и член Есин Вейсалов.

"Възраждане“ настояваха за председател в лицето на Лиляна Владимирова и член Димитър Димитров.

"БСП за България“ издигнаха Милена Хинкова за председател.

ИТН имаха предложение за Ина Райчева за зам.-председател.

Така се оказа, че има две предложения за председател – на "Възраждане“ и "БСП за България“, три за зам.-председател и едно за секретар.

По предложение на Валентин Колев от ГЕРБ-СДС бе прието да има четирима зам.-председатели, каквато възможност дават изборните правила.

Изборът на председател обаче блокира консултациите, тъй като "Възраждане“ бяха категорични, че няма да отстъпят, а депутатът Златан Златанов бе нападателен спрямо останалите политически представители. Той заяви, че компромисно биха дали председателското място единствено, ако имат секретар.

Това на свой ред доведе до размяна на реплики с ПП-ДБ, които заявиха, че единствени са дали заявка за секретар, и настояха "Възраждане“ да вземат свободното четвърто място на зам.-председател вместо председателската позиция. Спорът продължи неконструктивно, включително с политически обиди от страна на Златанов, а опонентите му отвърнаха с коментар за поведението му. Наложи областният управител на няколко пъти да припомни на Златан Златанов да не се отклонява от конкретния повод на събирането.

В крайна сметка всички се обединиха около трите имена за зам.-председатели, но поради липса на консенсус за председател и секретар се стигна до ситуацията решението да бъде взето от Централната избирателна комисия. Така за пореден път ЦИК ще трябва да назначи състава на РИК-Русе.