3 млн. лева са заложени за увеличение на заплатите в "Градски транспорт“, а разпределението на средствата ще бъде допълнително уточнено. Това съобщи директорът на общинското дружество Николай Антонов на днешното заседание на комисията по транспорт към местния парламент, на което беше приета икономическата рамка на "Градски транспорт“ за 2024 г.  По думите му предстои подписване на нов колективен трудов договор. "В него не само ще запазим социалната програма, но предвиждаме и допълнителни стимули“, каза в зала "Пленарна“ директорът на общинския превозвач.

Той изтъкна също, че усилията за преодоляване на кризата с водачите дават резултат. "За последните две седмици имаме 7-8 нови попълнения, без нито един напуснал“, посочи инж. Антонов. В момента не достигат около 65 водачи на автобуси и около 5-6 – на тролеи.

Общинското дружество съвместно с варненски школи организира безплатни курсове за обучение на водачи на автобуси и тролейбуси. След приключването му кандидатите се задължават да сключат трудов договор с "Градски транспорт" за срок не по малък от три години.

"Градски транспорт“ в момента разполага със 190 превозни средства – 160 автобуса и 30 тролейбуса. Ежедневно в движение са 145 автобуса, а 15 са резервен състав.

На днешното заседание съветниците от ПК "Транспорт“ одобриха икономическата рамка за дейността на обществения превозвач във Варна за 2024 г.  Възнаграждението на километър маршрутен пробег е в размер на 16 397 000 лв., или 1,6397 лв./км. Транспортната задача е в размер на 10,1 млн. км.

През 2024 г. Община Варна ще продължи да дофинансира картите за градски транспорт за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания. Бюджетът за дейност "Транспорт“ за тази година е малко над 6 млн. лева, стана ясно на заседанието, което беше одобрена проекторамката.