Парите за ремонт на Борисовата градина ще се пренасочат за облагородяването на 6 столични квартала. Едно от тези пространствата е градинката пред хотел "Рила", като разчистването вече е започнало, предстои и нейното озеленяване.

Над 9 млн. лв. европейски средства са били предвидени за ремонт на Борисовата градина, но част от тях ще бъдат вложени за ремонт на около 50 междублокови пространства в 6 столични района. Все още не е ясно кои ще са районите, като това до голяма степен ще зависи от активността на районните кметове и техните предложния.

Облагородяването ще включва поставяне на скамейки, улично осветление и паркоместа пред жилищните блокове, като всичко това ще бъде изградено след решение на Столичния общински съвет, съобщиха още от БНТ.

В 26 от тези 50 междублокови пространства ще се изградят и детски площадки.

Заместник-кметът по екология в Столичната община-Десислава Билева обясни, че година и половина продължават обжалванията на процедурата за ремонт на Борисовата граница от страна на две сдружения.

"Те обжалват не избора на изпълнител, а че проектът за ремонт на парка не подлежи на ОВОС. Всичко това поставя под огромен риск тези 9 млн. лв., защото те трябва да бъдат изразходвани до края на 2023 г. Столична община няма да позволи средствата да бъдат загубени и това решение е взето по спешност", каза Билева.

Кметът на район "Средец", Трайчо Трайков пък призова какъвто и да е изходът от съдебните процедури, да бъдат заделени евросредства за общинското предприятие "Паркови градини", което стопанисва Борисовата градина, за да могат да бъдат извършени някои от крайно наложителните ремонти в парка.