За поредна година Община Русе се присъединява към активностите по случай Световния ден на редките болести, който ежегодно се отбелязва в последния ден на февруари. На 29.02 /четвъртък/ Пантеонът на възрожденците ще бъде осветен в цветовете, акцентиращи значимостта на кампанията - синьо, лилаво, розово и зелено. Инициативата се организира от Националния алианс на хората с редки болести /НАХРБ/ - неправителствена организация, ангажирана с проблемите на хората, страдащи от редки заболявания.

Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото време страдат физически от усложнения и психологически от това, че никой не може да им постави диагноза. От 2015 г. насам членовете на НАХРБ и клуб "Здраве" към Русенския университет са организирали на територията на Русе 8 информационни кампании, 7 семинара, обучителни срещи с част от студентите от университета и са поставили информационна точка в УМБАЛ “Канев“. Така те се стремят да повишат информираността на обществото за нуждите на хората, страдащи от редки болести.

РУ "Ангел Кънчев" отново ще подкрепи инициативата за висока информираност относно лечението и начина на живот на пациентите, като на 29 февруари в първи и втори корпус на университета студенти ще раздават информационни брошури. В 13 ч. ще бъдат пуснати 100 разноцветни балона пред Ректората за отбелязване на честването.

Партньор на кампанията е и Сдружение "Дете и пространство". В знак на съпричастност, на 29 февруари специалистите и членовете на сдружението ще се включат в раздаването на информационни материали и пускането на балони в небето на организираното от тях място на Мартенския базар, съобщи Община Русе.