46 години от голямото земетресение в Свищов се навършват днес, на 4-ти март. В крайдунавския град почетоха паметта на 109-ата загинали свищовлии – деца и възрастни, предаде кореспондент на "Фокус“. Кметът и граждани положиха цветя на монумента, на който са изписани имената на хората, загубили живота си при разрушителната трагедия.

Вранчанското земетресение (наричано в България също и Свищовско земетресение) се случва на 4-ти март 1977 година в 21:20 часа. То е с магнитуд 7,2 по Рихтер, а епицентърът му е в Източните Карпати, окръг Вранча, Румъния. Жертвите са над 1600 души, повече от тях от Букурещ.

Трусът е усетен и в цяла България, щети нанася най-вече в селищата край река Дунав. Най-силно засегнат е Свищов, където са разрушени много промишлени и 335 жилищни сгради, а близо 500 са силно увредени. Съборени са пет училища, 21 административни сгради. Засегната е църквата "Света Троица“, която е напълно реставрирана едва през 2004 година. Плочи в памет на загиналите са издигнати на площад "Велешана“, където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат "Свилоза“, както и в близост до училището "Алеко Константинов“, където е бил разрушен жилищен блок.

Луиза ТРАНЧЕВА