Паметта на жертвите на комунистическия режим почитат във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Поклонението ще е в парк "Дружба“ – на мястото на старите гробища и ще започне в 12:30 часа. На мястото, на което е издигнат кръста в памет на стотиците жители на града и околните населени места, зверски избити от режима след 9 септември 1944 година, търновци ще сведат глава.

Веднага след поклонението членове на комитет "Генерал Сава Муткуров“, които са и основен организатор на събитието, ще представят проектите за изграждане на по-достоен паметен знак.

Венелин Иванов от комитета припомня, че на 19 януари 2011 година, по предложение на президентите Петър Стоянов и Желю Желев, с решение на Министерски съвет, 1 февруари бе обявен за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим.

"На  1 февруари  отново ще се съберем, за да отдадем почит и да си спомним за нашите съграждани, станали жертва на една чужда и човеконенавистна система“, допълва той. И разказва, че след 9 септември 1944 година стотици хиляди българи са убивани без съд, безследно изчезнали, съдени от незаконния Народен съд, изселвани, въдворявани, арестувани, лишавани от собственост, от право да упражняват професията си, да учат и да живеят нормално.

"Много от избитите и подложени на преследване и репресии великотърновци са  уважавани граждани на обществото – адвокати, свещеници, военни, кметове, лекари, търговци, служители,  преподаватели… Открояват се имената на ген. Никола Михов – регент, военен министър и началник на Военното училище;  ген. Атанас Стефанов – командир на  Четвърта армия;  ген. Рашко Атанасов – инспектор на пехотата, министър на вътрешните работи  и председател на БОК; ген. Никола Недев – командващ Плевенския гарнизон, военен министър и историк; полк. Богдан Велизаров – командир на 18-и пехотен Етърски полк и началник на Търновския гарнизон; подполковник Макарий Старирадев – комендант на гара Горна Оряховица;, търновските кметове Димитър Йорданов, Димитър Раев и Тодор Фъртунов; търговеца Георги Георгиев –  учредител и първи президент на Ротари клуб – Велико Търново; лекарите Стефан Караиванов , Иван Димов и основателя на белодробния диспансер д-р Фьодор Трейман; адвокатите Станчо Ганев, Веско Златев, Христо Манчев, Генчо Цанев, Минко Танков;  фармацевта Никола Воденичаров; свещениците Стефан Кривошиев, Петър Киселков, Петър Русев, Тодор Тумбев, Рафаил Раев и други“, припомня още Венелин Иванов

Четири са проектите за изграждане на нов паметник в памет на жертвите на комунизма в парк "Дружба“. Повече за тях можете да прочетете във фейсбук страницата на комитета.

Луиза ТРАНЧЕВА