На 8 януари Казанлък отбеляза Освобождението си от турско робство, а честванията продължават и днес в околността, предаде репортер на Агенция "Фокус". Героите на Освобождението ще бъдат почетени в село Шейново и град Шипка. Началото на тържествата пред емблематичните паметници там е от 11,00 ч. В 12,00 ч. в Храм – паметник "Рождество Христово“ ще бъде отслужена Заупокойна молитва и ще бъдат поднесени цветя на признателност в костницата на храма, където се съхраняват костите на хилядите руски и български воини, отдали живота си за Свободата на България.

През вчерашния ден, по традиция родолюбиви казанлъчани се събраха в двора на Девическия манастир "Въведение Богородично“, за да отбележат 145 години от Освобождението на Казанлък от турско робство и боевете в Шипка-Шейново.

Начало на тържественото честване даде Заупокойна молитва в църквата "Въведение Богородично“, отслужена лично от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие с казанлъшки свещеници.

Пред паметника, посветен на загиналите герои казанлъчани бяха поздравени с поетична композиция на деца от Група за художествено слово към Народно читалище "Пробуда - 1920“, село Копринка и Вокална група от Народно читалище "Алеко Константинов - 1919“, село Ясеново. На присъстващите бяха припомнени величавите дати, в които Казанлък усеща своята свобода. Веднъж през лятото на 1877 година, на 17 юли, когато генерал  Гурко и неговият отряд, заедно с българските опълченци овладяват града и са радостно посрещнати от местните жители. В последвалата неравна битка с армията на Сюлейман паша Стара Загора е опожарена, генерал Гурко губи боевете, а опълченците се завръщат в Казанлък и се установяват в Девическия манастир. Казанлък е препълнен от бежанци... 1878 година носи нови надежди и успехи за руските войски и се стига до капитулацията на турската армия на Вейсел паша. Тя е обкръжена от отрядите на генералите Скобелев и Святополк Мирски, атакувана и разбита. На 8 януари войните от полковете Коломенски и Шуйски, под командването на генерал Шнитников навлизат в Казанлък. Веднъж освободен, Казанлък доживява своето окончателно Освобождение от турско робство.

Паметта на загиналите за Освобождението  на Казанлък бе почетена със свеждане на глава в едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя.

Рени АТАНАСОВА