169 години от рождението на бележития българин, държавник и родолюбец Стефан Стамболов бяха отбелязани във Велико Търново, прбтедаде кореспондент на "Фокус“. Десетки граждани и официални лица се събраха пред паметника на великия българин, за да почетат паметта му. Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на монумента на видния търновец в старопрестолния град. Проведен бе военен ритуал, а на Самоводската чаршия прозвуча и българският химн. Заупокойна молитва отслужи отец Славчо.

За живота и делото на Стамболов, превърнал Следосвобожденска България в една от най-бързо развиващите се държави в Югоизточна Европа разказаха учениците от Старопрестолната гимназия по икономика "Д-р Петър Аладжов“ Гергана Русанова, Елена Велчева и Едис Георгиев. Те припомниха значимостта на неговата фигура за това България да я има днес, във вида, в който я познаваме.

От името на Община Велико Търново цветя поднесе заместник-кметът Нейко Генчев. Своята почит засвидетелстваха ученици, млади хора, институции и организации.