Паметник на жертвите на комунистическия режим да бъде изграден във Велико Търново предлагат членовете на комитет "Ген. Сава Муткуров“, предаде кореспондент на "Фокус“. Решението е взето на заседание на организацията, която има нов председател – Венелин Иванов и четирима нови членове.

"Нашето желание е със собствени средства, набрани от дарения на съпричастни с каузата хора и организации, да изградим мемориал в района на съществуващия кръст на старите гробища - парк "Дружба" - на мястото, където са били избивани хора от Велико Търново и региона. Целта ни е да бъде възродена паметта за жертвите на престъпния комунистически режим, а в начинанието си срещнахме подкрепа от съмишленици – граждани, историци, наследници на репресираните след 09.09.1944 година“, посочи Венелин Иванов.

От Комитет "Ген. Сава Муткуров" са убедени, че невинните жертви на една човеконенавистна система заслужават да имат място, където достойно да бъде почетена паметта им.

"Стотици са убитите без съд и присъда, безследно изчезнали, осъдените на смърт, изселвани, въдворявани в трудови лагери, лишавани от имущество, от право на препитание, на обучение и репресирани наши съграждани. Те са от най-различни съсловия – кметове, адвокати, висши военни, свещеници, служители, предприемачи, търговци, интелектуалци, учители, лекари, хора на изкуството, работници. Много от тях са се сражавали във войните за национално обединение и са служили на обществото дълги години. Награждавани са с отличия и ордени. Били са лидери в обществения живот, дарители, спомоществователи на сиропиталища, старчески домове, болници и училища. Били са регенти, министри, кметове, депутати, командири на армии и гарнизони, пощенски служители, директори“, допълва Иванов.

В основата на концепцията за монумента "Октагонът на Възкресението", в центъра на който е скулптурата "Осморното разпятие", е символиката на възраждането и възкресението на паметта за жертвите . В християнството цифрата 8 се свързва имено с прераждането, възстановяването, възкресението. Поради това предложението е да бъде направен осмоъгълник с диаметър 8 м, като в края на всеки ъгъл бъдат поставени плочи с по с осем имена на жертви, а в средата да е скулптурата на Христовото разпятие, насложена 8 news pic 2
© комитет "Сава Муткуров"
пъти.

От Комитета прилагат в предложението си и списък на 64 от всичките стотици великотърновци и жители на региона, убити без съд и присъда, безследно изчезнали, осъдени на смърт и репресирани от режима. Сред тях са кметовете Димитър Раев и Тодор Фъртунов, висши военни, министри и регенти като ген. Никола Михов, ген.- лейт. Атанас Стефанов, о.з. ген. м-р Рашко Атанасов, полк. Богдан Велизаров, ген. Никола Недев ,медици като д-р Трейман, художници като Борис Денев и Александър Добринов, известни адвокати, фармацевти и други.

Предстои идеята за изграждане на паметника да мине всички съгласувателни и административни процедури, предвидени в закона.

Комитет "Сава Муткуров" работи и по реализирането на идеята в Пловдив да бъде поставен бюст-паметник на първия български генерал и патрон на сдружението. През 2023 година ще продължи и традицията да бъде връчвана награда на името на генерала на изявен курсант, роден във Велико Търново, възпитаник на Националния военен университет "Васил Левски", а по случай рождението на генерала през декември ще бъде подредена изложба от пана в центъра на Велико Търново.