В Деня на народните будители, 1 ноември, в Благоевград ще бъде официално открит в градска среда паметникът на българските възрожденци братята Димитър и Константин Миладинови, съобщиха от Община Благоевград. Монументът ще бъде разположен пред сградата на Регионалната библиотека "Димитър Талев“, двата университета – ЮЗУ и АУБГ и концертната зала "Яворов“. До момента той бе ситуиран в Регионалния исторически музей, но мащабите и излъчването на скулптурата не предполагат интериорно разположение, като още със създаването си тя е предназначена за външно пространство.

Поставянето ѝ в градска среда е по идея на Инициативен комитет, в който участват Сдружение на българските родове от Македония в Благоевград, Македонски научен институт – Филиал Благоевград, Регионалния исторически музей, Държавния архив – Благоевград, НЧ "Никола Вапцаров-1866“ – Благоевград, Камара на архитектите в България – Регионална колегия Благоевград, Национална асоциация "Сигурност“ – клон Благоевград, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – клон Благоевград, Сдружение "Ние жените“, Сдружение "Гражданско общество за България“ в Благоевград.

Мястото, на което ще бъде позициониран паметникът е по предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов, подложено на гласуване и прието с пълно мнозинство от Общински съвет – Благоевград.

Автор на паметника на братя Миладинови е известният скулптор Владимир Гиновски.

Приносът на двамата братя Димитър и Константин Миладинови в българската възрожденска история е отдавна анализиран и признат от изследователите и широката общественост в нашата страна. Авторите на паметния сборник "Български народни песни“ стоят твърдо в пространствата на българския национален дух със своята културна и просветна дейност.