Инициативен комитет за изграждането на паметник на княз Борис III във Велико Търново сформират в града. Идеята е на активисти на ВМРО – Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Евгени Коев, общински съветник от ВМРО-БНД я сподели за пръв път на последната сесия на местния парламент и отправи апел към всички желаещи да подкрепят и да помогнат за осъществяване на инициативата, да се включат в сдружението.

"Всеки който има желание и възможност може да се включи в тази достойна за Велико Търново инициатива“, допълва Коев.

Борис III Княз Търновски е роден 30 януари 1894 година. Негово Величество Борис III, по Божията милост и Народната воля, Цар на Българите почти 25 години е престолонаследник и княз Търновски от раждането си до 2 октомври 1918 година и почти 25 години цар на България от коронацията си на 3 октомври 1918 година до смъртта си на 28 август 1943 година.

"В годината в която ще бъде отбелязана 80 години от смъртта на Царя Обединител и 105 години от коронясването на Цар Борис III е време и в старата столица да бъде издигнат паметник на Търновския княз и най-успешен владетел на Третото българско царство“, казва още Евгени Коев.