Възстановиха откраднатият щик на паметника "Майка България" във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус". Вандалският акт, при който беше откършено част от оръжието на скулптурна фигура на монумента, беше извършен преди дни и предизвика масово възмущение не само сред жителите на Велико Търново, но и в цялата страна.

С издирването на подходящ щик се заеха кметът Даниел Панов и ръководството на Регионалния исторически музей. Задачата се оказа нелека, защото байонетът на опълченеца на паметника е от френска пушка "Шаспо“, каквито е имало малко в страната ни през 19 век. Докато течаха проучвания откъде и как може да бъде намерено такова оръжие, един родолюбив жест трогна хиляди хора. 89-годишният Гено Енчев Генов от село Шемшево дари семейна реликва – автентичен щик от "Шаспо“, който бил пазен в дома му от няколко поколения. Оръжието принадлежало на дядо му – поручик, загинал геройски във войната през 1913 година, а по всяка вероятност е било на опълченец от рода, защото този тип пушки са били дарени на българското Опълчение от Славянските благотворителни комитети.

След медийния и обществен отзвук дядо Гено чрез наследниците си се свърза с представители на Ротари клуб – Велико Търново, който от години полага грижи за паметника. По автентичния щик скулпторът Денислав Сираков от РКВТ отля макет на оръжието и днес го монтира на мястото на откраднатата светиня. Оригиналът ще се пази в Регионалния исторически музей.
news pic 2
©

Това е поредният случай, когато се отстраняват вандалски щети по емблематичния паметник в центъра на града. От Общината предвиждат в района да бъде монтирано видеонаблюдение, но преди всичко призовават всички за гражданско съзнание и почит към загиналите за свободата на родината ни.

Преди няколко дена Денислав Сираков монтира и нови, още по-здрави кръстове на храмовете на новия макет на Средновековен Царевец, предназначен и за незрящи, изработен по инициатива на Ротари клуб, с подкрепата на Община Велико Търново, Зонта клуб и трите Лайънс клуба в града. Причината беше, че само седмица след откриването му, беше откъртен кръста на Патриаршията на скулптурната композиция, която се превърна в туристическа атракция.