Паметна плоча на академик Стефан Додунеков откриват във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Монументът ще бъде поставен на Алея "Личности на България с принос за Велико Търново“, в парка край ХГ "Борис Денев“. Повод за събитието е 10-годишнината от кончината на академик Додунеков, която отбелязваме през 2022-а - един от най-заслужилите и най-уважавани български математици, голям учен, забележителен организатор на науката, далновиден ръководител и прекрасен човек, дългогодишен директор на Института по математика и информатика към БАН, председател на Съюза на математиците в България – една от най-старите професионални организации в България, академик на Българската академия на науките и неин председател.

Акад. Додунеков е основател и президент на Математическото общество на Югоизточна Европа, преподавател по алгебра в няколко български университета. Той е сред основателите на Факултета по математика и информатика при Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“. Създател е на школата по Теория на кодирането в България, която обединява учени от няколко български университета и Българската академия на науките.

Организатори и инициатори на събитието са Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, Съюзът на математиците в България и Регионалният академичен център при БАН във Велико Търново.

Алеята "Личности на България с принос за Велико Търново" е създадена през 1997 година с решение на Общинския съвет на Велико Търново. Тя е оформена в парковото пространство до Художествената галерия "Борис Денев". В Алеята се поставят паметни знаци на изявени личности, допринесли с дейността си за развитието и утвърждаването на Велико Търново във всички области на живота. Идеята за поставянето на паметната плоча акад. Додунеков е на Инициативен комитет, в състава на който се включват изтъкнати учени и преподаватели, близки негови колеги и приятели.

Официалното откриване на паметната плоча ще се случи от 15:00 часа на 10 ноември. То съвпада и с началото на Националния семинар по Теория на кодирането, който ще се проведе от 10 до 13 ноември в парк-хотел "Севастократор" в Арбанаси.