Палят сурвакарски огън в кюстендилското село Пиперков чифлик, съобщиха за Агенция "Фокус“ от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Програмата ще започне от 20.00 часа в центъра на населеното място. Ритуалният огън ще бъде запален с цел да се прогонят злите сили от селото и да се посрещне новата година по стар стил.  Събитието е организирано от "Кукерската група - Пиперков Чифлик 2013".

Начало на празника ще бъде поставено с  фолклорната със самодеен  танцов състав към кукерската група заедно с танцова формация “Партньори".  Запалването на огнената клада и сурвакатските игри ще започне от 20.30 часа.

Съществена роля тази вечер има пречистващата сила на огъня. И затова колкото кладата е по-голяма,  толкова по-далеч ще избяга злото. Основната функция на кукерските игри е за пречистване и ново начало настъпващо с идващата година. Начало, което да донесе здраве и плодородие, предпазване на засетите вече посеви и потомства на човека от природни бедствия и зли сили, както и да дадат по-голяма живителна сила на земята.   

Преобразени със своите маски и костюми, кукерите влизат в контакт със свръх естественото, обладават нови сили, пренареждат и уравновесяват обществото и природата. 

Венцеслав ИЛЧЕВ