Палмите в центъра на Пловдив се разделиха със зимните си "дрехи". Екип на ОП "Градини и паркове" премахна найлоновите опаковки на топлолюбивите дървета, предаде репортер на "Фокус".

В началото на всяка зима общинските палми внимателно се увиват за предпазване срещу измръзване, а напролет найлонът се маха. След отстраняването на  опаковката градинарите внимателно отрязаха най-външните листа, за да не се пречи на развитието на растенията. 

Първите палми се появиха в Пловдив преди десетина години. Освен до Римския стадион по идея на общинската администрация екзотични растения бяха засадени и срещу католическата катедрала. По-късно дендрологичното разнообразие в града беше обогатено и в други части на града по частна инициатива. Макар и необичайни за нашите географски ширини, пловдивчани вече са свикнали с палмите в Пловдив.

Всъщност първите тропически растения са засадени в Музейния център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" през 70-години на ХХ век и сега в  двора растат три мъжки и една женска палма. 

Те са от вида "Трахикарпус" и са докарани от бившите топли азиатски  републики на бившия Съветски съюз. В началото са били засадени в саксии и за тях се е грижил пенсионираният вече историк Христо Иванов. Когато пораснали, дърветата били засадени в двора и се аклиматизирали към местните условия. 

Половин век по-късно палмите продължават да се развиват, а женската почти всяка година ражда семена. За презимуването им не се полагат никакви специални грижи и въпреки това са издържали без проблем екстремно ниски температури. През ледената зима 1985-1986 г. са измерени минус 20 градуса, а в началото на 1993 г. - минус 27,5 градуса.