Палети с павета, стоят и отлежават като хубаво вино вече 3 години на тротоара пред жилищна кооперация в район "Северен" и препречват пътя на движещите си по него граждани. Сигнал за това ни изпрати читател на Plovdiv24.bg.

Мъжът сигнализира за множество нередности в карето между улиците "Победа", "Самара" и бул."България".

По думите му кметът на район "Северен" Венцислава Любенова бездейства въпреки сигналите към администрацията.

"Цялата градинка е осеяна със строителни отпадъци и арматури. Преди време строители сложиха 3 осветителни стълба, което е страхотно, но изкараха всички плочки и бордюри, а след това ги оставиха разхвърляни. Пред цветарския магазин в близост до спирката има 10 пропаднали плочки. Там съм подавал сигнал след сигнал, защото хората постоянно се спъват.

Свързах се няколко пъти със секретарката на район "Северен". Тя скромничко ми отговори, че била казала на колегите си. Кога ще се махнат 5-те палета с павета, които стоят и пречат хората да минат по тротоара? Безобразие е. Работа, която може да се свърши за един ден, а се мотае с години."

Читателят провокира интереса ни. Направихме проверка през Google maps и действително през септември 2022 година, камерата на Google е уволнила оставените на произвола палети. 

Свързахме се с кмета на район "Северен" Венцислава Любенова, за да разберем дали е наясно с притесненията на хората.

Потърсихме я няколко пъти. Тя отговори на едно от обаждания ни и сподели, че има среща с кмета на Община Пловдив Костадин Димитров, а след това ще върне обаждане.

Изпратихме й сигнала в писмена форма, а тя го предаде на заместник-кмета Младенов в район "Северен".

Той ни увери, че е извършена проверка на място. В момента се конкретизира дали палетите са собственост на фирмата "Европейски пътища", която преди време е извършила проекта за паркинг на улицата.

Младенов потвърди, че така поставените палети препречват движението на гражданите и мястото им не трябва да е там. Сподели ни, че е създаден протокол и предстоят разговори с фирмата, за да ги премахне.

Проверката действително е констатирала, че плочките пред цветарския магазин са деформирани.

"Процедурата за закона за обществени поръчки, която сме обявили в три позиции, все още е блокирана заради жалба в КЗК и нямаме полезен ход. Ще помислим как с лични усилия да се изравнят и залепят. Направихме протокол и тук."

Непочистената градинка пък влиза в компетенцията на друг ресорен заместник-кмет.

"Г-н Цветков също бе на проверка. Самата градинка не е в добър вид и наистина има остатъчни строителни материали. Колегите от отдел "Екология" работят с ОП "Градини и паркове" и ОП "Чистота" и ще коментират, кога ще е възможно да ги почистят."

Младенов сподели, че ще информира медията ни, когато палетите бъдат премахнати.