Община Пловдив като партньор на община Габрово кандидатства по първата процедура в изпълнение на новия интегриран подход за териториално развитие в България, подкрепен по линия на кохезионната политика на ЕС с Концепцията за интегрирано териториално развитие (КИТИ) "Бреговете на съвремието – комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив".

Подходът интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) се изпълнява на територията на цялата страна в две фази. Набиране, подбор и одобрение на концепции за ИТИ (Фаза 1) и набиране, оценка и изпълнение на проектни предложения, разработени в съответствие с одобрените концепции за ИТИ (Фаза 2).

Концепцията за интегрирано териториално развитие (КИТИ) "Бреговете на съвремието – комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив" премина успешно първия етап за административна допустимост. От страна на община Пловдив в нейното разписване и подготовка участваха експерти от отдел "Култура, археология и културно наследство".

"Основен фокус на КИТИ са дейности за цялостна трансформация на градски пространства в Габрово и Пловдив, създаване на условия за партньорства, творчески изяви, икономическо, културно и социално развитие. Партньорство в реализацията на концепцията за ИТИ са заявили дванадесет организации - публични държавни и местни власти, учебни заведения, иновационен клъстер, НПО, стопански субекти и културни институти.

Предвидените инвестиции в Пловдив са насочени към благоустрояване и ремонт на кино "Космос" и зоната около него, благоустрояване на зона на южния бряг на р. Марица, дейности за развитие на уменията и повишаване на квалификацията, мерки за включване на уязвими групи, насърчаване на творчески и креативни индустрии", разказа заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.  

Финансовият ресурс ще се осигурява по шест програми, съфинансирани от фондовете на ЕС за периода 2021-2027 г. – "Развитие на регионите", "Образование", "Околна среда", "Развитие на човешките ресурси", "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация".

За реализацията и изпълнението на дейностите на местно ниво община Пловдив ще разчита на партньорството на ОП "Градини и паркове", НГСЕИ и НУМТИ "Добрин Петков".

Важна част от процеса на Фаза 1 е активното участие на местните общности в обществените обсъждания, които предстои да бъдат организирани по места. След това Регионалните съвети за развитие в шестте региона на планиране ще направят приоритизиране на концепциите, които ще имат достъп до финансовите ресурси.