Пациенти на голяма столична болница са принудени да спират в най-дясната лента на оживен булевард. Така, автомобилите блокират достъпа на спешните линейки към входа. Заради ограничените места на единствения паркинг, чиято такса е 3 лева на час - слизането и качването създават опасност от инциденти.

Д-р Алекс Илиев, зам.-директор на УМБАЛ “Св. Иван Рилски", обясни, че през 2022 г., с решение на Министерство на здравеопазването, болницата за активно лечение по белодробни болести се влива към болница “Св. Иван Рилски". На базата на това решение ръководството на “Св. Иван Рилски" получава право да използва и управлява сградата на Белодробна болница, която се влиза заедно с терена, на който е разположен паркинга.

Разрешението от МЗ на този терен да бъде изграден паркинг обаче е дадено на стария собственик на МБАЛЛББ “Света София", но то не важи за новите собственици.

Ръководството на “Св. Иван Рилски" е поискало от МЗ да получат право на управление на прилежащите площи на тази сграда с цел контрол на достъпа, облагородяване и поддържане на мястото. През месец декември 2022 г. от МЗ им съобщават, че нямат правна възможност да управляват терена.

Договорът на фирмата, която стопанисва паркинга, приключва след 2 месеца. От болницата се опасяват, че след този период, бариерата ще бъде премахната и тогава теренът ще се превърне в паркинг за хората, които живеят в района. “Да предположим следния казус: идва линейка и няма къде да спре. Какво правим тогава?", попита д-р Илиев, предаде NOVA.

Освен паркинга, в двора на болница “Св. Иван Рилски" има сграда, която е получила разрешение да бъде превърната в хотел. В момента по нея текат ремонтни дейности.