Общо събрание за избор на ректор и академичен съвет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ с мандат за следващите 4 години ще се проведе на 22 май 2023 г., от 13:00 часа в Спортната зала на висшето училище на бул. "България“ № 236 А. Заповед за това е издадена от проф. д-р Асен Рахнев, Председател на Общото събрание на ПУ.

В процедурата по избора ще вземат участие 525 делегати, сред които има представители на всички 9 факултета, както и на двата филиала в Смолян и Кърджали. Сред делегатите на Общото събрание са 420 представители на академичния състав, от които 295 са хабилитирани и 125 - нехабилитирани преподаватели, 94 представители на студентите и докторантите и 11 представители на административния персонал. Присъствието на две трети от всички делегати е необходимият кворум за провеждането на избор.

В дневния ред на Общото събрание са включени обсъждане и приемане на отчета на Ректора проф. д-р Румен Младенов за изминалия четиригодишен мандат, както и отчет на Контролния съвет към университета.

До момента са издигнати 3 кандидатури - на досегашния ректор на ПУ "Паисий Хилендарски“ проф. д-р Румен Младенов, номиниран за ректор за мандата 2023 – 2027 г. от Общите събрания на 5 факултета – БФ, ХФ, ФТФ, ФИФ и ПФ, на студентите и докторантите и от Филиалния съвет на филиал Кърджали. Самостоятелни кандидатури са издигнали доц. д-р Атанас Владиков от ФИСН и доц. д-р Теодора Филипова от ЮФ.

Общо 45 са членовете на Академичния съвет, който също ще се избират от делегатите. Ще бъде гласуван и нов състав на Контролния съвет към университета.