Въпитаниците на ППМГ “Никола Обрешков“ завоюваха първо място в инициативата на Германо-Българска индустриално-търговска камара "Зелената политика на УТРЕ и как се разбира ДНЕС“, предаде кореспондент на Агенция "Фокус". Ученическото състезание се състоя в началото на месец октомври в град София. Целта на кампанията е, в сътрудничество със съответните общини, всеки екип да се запознае и да представи зелената политика в своя регион и да добави интересни и приложими идеи. Победителите от състезанието получиха финансова подкрепа от 1000 евро за реализиране на зелена инициатива в своето училище.

В края на месец септември ученици от ППМГ "Никола Обрешков“ - гр.Казанлък се срещнаха с Даниела Коева, заместник-кмет по инфраструктура, строителство и транспорт в Община Казанлък и с експерти от отдел "Образование и стратегическо Планиране" и отдел "Проекти с външно финансиране“. На срещата бе представена "зелената политика“ в Община Казанлък с конкретни примери за направеното и предстоящите дейности в тази посока. Учениците зададоха своите въпроси по темата, получиха насоки и подготвиха проект за състезанието. То се проведе хибридно под патронажа на БАСФ ЕООД, която осигури наградата и е спонсор на събитието. В състезанието участваха ученици от общините Казанлък, Бургас, Пловдив, София, Хасково и Чепеларе, които представиха своите проекти пред жури, в състав: Станислава Домусчиева, управляващ директор на БАСФ ЕООД, Боряна Каменова, директор Дирекция Политикa по изменение на климата към Министерство на околната среда и водите, Вера Петканчин, оперативен директор JA Bulgaria Джуниър Ачийвмънт, Биляна Генова, ръководител на Експортна инициатива Енергия, ГБИТК. Те единодушно избраха отбора на ППМГ "Никола Обрешков“ - гр. Казанлък: Кристиан Петров, Тома Тасев, Борис Илиев, Мехмет Пийадеджи и Петко Еленкин за победители в състезанието, а Община Казанлък получи сертификат за участие в инициативата.

Учениците представиха "зелената политика“ на Община Казанлък и презентираха своите идеи -  осъществяване на обмен с училищата на побратимени на Казанлък градове, представиха своя проект за отглеждане на водорасли от вида спирулина в своето училище - това е суперхрана, която може да бъде средство за справяне с недостига на храна в световен мащаб. Освен това, екипът е в готовност за разработване и инсталиране на пожароизвестителна сестема за ранно уведомяване при възникване на горски пожари. Това са целите, които учениците от гимназията са си поставили и са в готовност да реализират, благодарение на спечелената първа награда.

Рени АТАНАСОВА