Общинските съветници от групата на ПП-ДБ в Пловдив внасят питане до кмета на града Костадин Димитров относно стойността на наложените финансови корекции на Община Пловдив по проектите, които изпълнява, субсидирани частично или изцяло безвъзмездно от ЕС.

Към датата на приемане на  Бюджет 2024, броят на проектите е 177, като има множество наложени финансови корекции по тях.  Поради допуснати пропуски, несвършена или некачествено извършена работа в процеса на възлагането, изпълнението и отчитането на обществени поръчки, финансирани с европейски средства, възникват недопустими разходи по отделните проекти, които остават най-често за сметка на общинският бюджет. Част от изпълняваните проекти получават и финансиране от общината под формата на безлихвени заеми, които следва да бъдат възстановени на 100%, категорични са Владимир Славенски, Йоно Чепилски, Добромира Костова, Веселка Христамян, Веселина Александрова и техните колеги от ППГОС “Продължаваме Промяната – Демократична България“.

От групата искат информация и за отпуснатите безлихвени заеми по всички проекти, за степента на тяхното възстановяване в бюджета на Общината за периода март 2020 г. - февруари 2024 г., както и кои от тях вече са приключили.

Отговорът на поставените въпроси ще помогне на обществеността да разбере въздействието на финансовите корекции върху бюджета на Пловдив и как се използват собствените средства на Общината за подпомагане на проекти, финансирани от ЕС, заявяват още от ПП-ДБ.