В продължение на втори месец община Пловдив не предоставя отговори на общинските съветници от "Продължаваме промяната – Демократична България" относно емблематичния археологически комплекс Небет тепе. Въпросите, свързани с проекта "По крепостните стени на Филипопол", включват разрешенията за поставяне на ограда около обекта, изграждането на други заграждения, режимът на достъп и обмисля ли се на по-късен етап въвеждане на такса вход. 

На последната сесия на Общинския съвет на 29 февруари от групата на "Продължаваме промяната – Демократична България" публично зададоха тези въпроси и изразиха загрижеността си относно мълчанието на местната управа, което създава съмнения в целесъобразността на реконструкцията на обекта. 

"Темата е обаче табу за местната управа. Отсъствието на ясни и конкретни отговори е твърде смущаващо, особено поради значението на Небет тепе като едно от най-популярните места за разходка и туризъм в Пловдив", коментират съветниците. 

Тъй като очакванията, че ще получат отговор от община Пловдив, не се оправдават, от ПП-ДБ са входирали искане до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН да предостави цялата документация, свързана със съгласуването на проекта, както и да отговори на въпросите за необходимостта от ограда на Небет тепе. Питането на групата е насочено и до Областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев, както и председателя на ОбС Атанас Узунов.

За пореден път от ПП-ДБ подчертават, че чрез открит диалог и сътрудничество могат да бъдат намерени решения, които защитават и съхраняват ценното историческо наследство на Пловдив, като същевременно го правят достъпно за местните жители и посетителите. 

Проектът има за цел да превърне античния комплекс 'Източна порта на Филипопол' и археологическия комплекс "Небет тепе'“ в предпочитани туристически атракции, предлагащи подходящи условия за целогодишно посещение.