Председателят на ПП АБВ Румен Петков и областният председател на партията в Благоевград Йорданка Борисова връчиха на благоеградския кмет Илко Стоянов протестна декларация срещу намерението македонският културен клуб в Благоевград да бъде именуван на поета антифашист Никола Вапцаров, съобщиха от пресцентъра на партията.

В декларацията ПП АБВ настоява за незабавна намеса на правителството за недопускане на подобно посегателство и в коректен разговор с Р Северна Македония тези процеси да бъдат отрегулирани. Документът е изпратен до президента и премиера на Република България.

"Това е поредната антибългарска провокация от страна на Република Северна Македония. Преди по-малко от седмица парламентът на страната прие решение за промени в Закона за сдруженията и фондациите, с който на практика се забранява използването на имената на български исторически личности за наименование на нашите културни центрове в съседната страна. С акта за това наименуване на македонския културен клуб в Благоевград по недвусмислен начин се изразяват претенции за "македонизация“ на великия български поет-антифашист Никола Вапцаров и ни се демонстрира, че македонската страна подхожда едностранно към даването на имена на подобни културни институции", изтъкват от ПП АБВ.