Изграждането на общежитията на  Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански“ се очаква да приключи до края на годината“. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Община Стара Загора. По този начин ще бъде затворен цикълът – училище, общежитие, многофункционална зала, спорт и отдих. Това стана ясно по време на посещението на обекта от ресорния зам.-кмет на Стара Загора Надежда Чакърова, която се запозна отблизо с текущите дейности и предстоящите такива заедно с главния архитект на Общината арх. Младен Иванов. Сградата на общежитието е част от мащабен проект за изграждане на иновативен училищен комплекс. 

"Щастлива съм да видя напредъка отблизо. Вярвам, че се работи съвестно и жилищния корпус ще бъде още една добра стъпка към привличането на ученици от цялата страна, които имат интерес да се развиват във високотехнологичната сфера. Първият етап на проекта отчитаме като успешен, вярвам, че и вторият, който включва освен общежитията, то и мултифункционална зала и кътове за отдих и спорт в двора“, сподели ресорният зам.-кмет.

Подробности по строително-монтажните дейности даде ръководителят на проекта Любомир Караиванов. "Грубият строеж е готов, съвсем скоро завършваме и дограмата на сградата, както и топлоизолацията. Покрива ще бъде с термопанели, които вече са монтирани. Очаква се скоро да започнем работа по електрическата инсталация, както и по ВиК частта“, уточни той.

По време на посещението присъстваха още ръководителят на звено "Инвеститорски контрол“ Добромир Дерменджиев и началникът на отдел "Образование“ Станимира Димитрова.

Стойността на проекта е 4.3 млн. лв. и предвижда изграждане на общежитие с леглова база за 60 ученици, мултифункционална зала, столова, както и обзавеждане на новоизградените обекти. В тази сума се включва още благоустрояване на дворното пространство. По проекта е заложено изграждането и на подходящи кътове, в които да се обособят игрища на открито за провеждане на спортни занимания.

Средствата, които се предвиждат по втория етап, и тези, осигурени за първия -за реновиране на базата на гимназията, са по националната програма на Министерството на образованието и науката за доизграждане на допълнителни учебни стаи, която бе на обща стойност 70 млн. лв. за цялата страна.

Рени АТАНАСОВА