Оживени дебати предизвика темата за сметопочистването и сметоизвозването във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Пред съветниците бяха поставени най-честите проблеми, които се наблюдават през последните месеци. Според Тодор Колев – директор на дирекция "Екология“ въпреки множеството санкции към сметопочистващата фирма, много от клаузите по договора не се изпълняват. Друг проблем, който той отбеляза е намалената квота за прием на отпадъци в депото в Аксаково. "В момента можем да предаваме до 50 тона на ден, което е два камиона и е крайно недостатъчно“, добави той.

По данни от ресорната дирекция във Варна генерирането на отпадъците е завишено с 30% спрямо миналата година. "Това означава, че за същия период миналата година, сме имали 7-8 хиляди тона на месец, а сега те са 12 хиляди тона“, обяви Колев. Ивайло Маринов – кмет на район "Аспарухово“ подробно обрисува проблемите с чистотата, с които ежедневно се сблъскват.

Според него не достигат хора за ръчно почистване на улиците, миенето се извършва в малките часове на нощта и не може да бъде контролирано качеството и честотата на изпълнението му, необходима е подмяна на съществуващите съдове за отпадъци. Съветниците отправиха остри забележки към представител на почистващата фирма и за липсата на служители, които да събират разпилените отпадъци около контейнерите тип "NORD“ след се разтовари боклука от тях.

Председателя на ПК "Благоустройство и комунални дейности“ – Христо Атанасов изиска от дирекция "Екология“ седмични справки за проведените проверки по сметопочистването, както и за предписанията и санкциите, които са наложени на фирмата изпълнител. Според него това ще даде по-точна представа за извършената работа и от страна на администрацията, и от сметосъбиращата фирма.

По предложение на Николай Капитанов бе решено, чрез администрацията на Община Варна, да бъдат уведомявани домоуправителите на етажната собственост за графиците за разполагане на съдове за едрогабаритни отпадъци. Като аргумент той изтъкна, че това би улеснило гражданите и би предотвратило отчасти появата на локални микросметища“.

Комисията по финанси към местния парламент във Варна даде положително становище за промени в общинската наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. С тях се отменят таксите за ползване на детски ясли и градини, която влезе в сила от 1 април 2022 г., стана ясно на днешното заседание на комисията. В изпълнение на законовите разпоредби и с цел синхронизиране с измененията в националното законодателство се премахват текстовете в наредбата, засягащи таксите за детските ясли и градини. За прилагане на новата уредба за 2022 г., включително за компенсиране на отпадането на таксите, са предвидени 5 744 700 лв. За децата в детски ясли са предвидени 1 299 375 лв. от държавния бюджет, което ще осигури по 93,75 лв. на месец за едно дете и е с 95,3% повече от досега определената пълна месечна такса от 48 лв.