От името на Училищното настоятелство към 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски", заместник-председателят на УН към училището - Юлиян Топалов, изпрати писмо до медиите. В него е приложено и отворено писмо, което е внесено в Столична община през месец юли и отново внесено през месец септември. Отвореното писмо е в резултат на внесен доклад през месец март 2023 година от кметът на район "Възраждане" Савина Савова, с предложение за преобразуване чрез вливане на 76 ОУ "Уилям Сароян" в 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски". 

До момента това предложение не е обсъждано на заседание на Столичния общински съвет (СОС), въпреки че е било предвидено и включено в дневния ред на заседание през месец май. До днес 11.09.2023г. нямаме отговор на писмото. Родителската общност на 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски" се надява, че ще се вземе компетентно решение в името обществения интерес, се казва още в съобщението, изпратено до медиите. 

 

"Фокус" публикува пълния текст на отвореното писмо, изпратено от родители и ученици на 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“ до кметът на София Йорданка Фандъкова:

Отворено писмо от родители на ученици от 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“, София до г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-н Георги Георгиев, председател на Столичен Общински съвет, общински съветници,членове на Столичен общински съвет. 

Уважаема госпожо Фандъкова,

Уважаеми господин Георгиев,

Уважаеми дами и господа общински съветници,

През месец март 2023 г. бе внесен доклад от г-жа Савина Савова, кмет на район "Възраждане", с предложение за преобразуване чрез вливане на 76 ОУ "Уилям Сароян“ в 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“.

До момента това предложение не е обсъждано на заседание на Столичния общински съвет (СОС), въпреки че беше предвидено и включено в дневния ред на заседание през месец май.

Уважаема госпожо Фандъкова,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на кмет на София-град, на експерт в областта на образованието и на гражданин на София, който през изминалите години доказа, че е загрижен за благосъстоянието, развитието и просперитета на децата на нашия град.

Като родители, като граждани на София-град и гласоподаватели изразяваме своето недоволство от неглижирането на проблема на нашето училище. Смятаме, че на децата в нашия град трябва да се предоставят равни възможности за ползване на материалната база на Столична община.

76 ОУ е общинско училище и няма статут на "специализирано“ училище. Неговата сграда не се използва пълноценно и считаме, че е недопустимо в съседното 32 СУИЧЕ да има недостиг на класни стаи, а сградата на 76 ОУ, което също e общинско училище, да е празна. В 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“ се обучават 1930 ученици, 600 от които са в начален етап, докато в 76 ОУ се обучават 100 деца, които са разпределени в 6 паралелки.

За настоящата учебна година са записани само трима първокласници в 76 ОУ, а базата им разполага с 23 класни стаи, които биха могли да послужат за обучението на всички ученици от начален етап на 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“, приобщавайки и всички деца от 76 ОУ.

Всяко училище е задължено да осигури целодневно обучение за класовете от начален етап, но сградният фонд на 32 СУИЧЕ е недостатъчен. Вливането на 76 ОУ в 32 СУИЧЕ ще позволи на учениците от начален етап да получат по-подходяща среда за работа. Ще предостави повече място за упражняване на дейностите по моделиране, роботика, както и на други специализирани

обучения и проектни дейности, които развиват уменията на децата от 32 СУИЧЕ още от 1 клас.

Тези обучения ще предоставят нови възможности за учениците от 76 ОУ, които нямат посочените по-горе дейности в учебните си планове. В 32 СУИЧЕ се обучават и деца със СОП, които получават адекватни грижи от педагози, психолози, както и от ресурсни учители. Тези деца съумяват да надскочат себе си и собствените си възможности, защото ежедневно получават необходимите грижи и насърчаване. 

Но недостига на кабинети затруднява така необходимото индивидуално консултиране за всяко от тези деца. Обединението на двете училища би довело и до по-ефективната работа на специалистите с децата със СОП. Резултатите на НВО са публично достъпни и те са доказателство за огромните разлики при

вземането на управленски решения и качеството на предоставените педагогически услуги в двете училища. Това е причината 32 СУИЧЕ да е едно от най-желаните в София, а в 76 ОУ да няма желаещи за първи клас.

При обединението на двете училища сградата на 76 ОУ ще бъде реновирана, за да отговаря на високите стандарти, с който 32 СУИЧЕ е заслужило своето място сред най-предпочитаните училища в София-град. Това е още едно доказателство, че вливането ще помогне на учениците от 76 ОУ да имат достъп до по-добра учебна среда, която да им помогне за постигането на по-високи резултати.

32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“ е едно от най-проспериращите училища в образователната система на София-град. Ние, родителите, сме щастливи, че нашите деца получават качествено образование и професионални грижи от висококвалифицирани педагогически специалисти.

Именно по тази причина сме категорични в желанието си да разгледате нашето предложение за преобразуване чрез вливане на 76 ОУ "Уилям Сароян“ в 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски“.

Уважаема госпожо Фандъкова,

Уважаеми господин Георгиев,

Уважаеми дами и господа съветници,

Родителската общност на 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски“ се надява проблемът да бъде разгледан на следващото заседание на СОС на 14 септември 2023 г. (четвъртък) и да се излезе с компетентно управленско решение.

Разчитаме на Вашия професионализъм и очакваме да се убедим, че образованието е наистина Ваш политически приоритет. Считаме, че всички казуси трябва да се разрешават с мисъл, компетентно, в името на обществения интерес в залите на СОС и пленарната зала.

С уважение и надежда за решение,

Мария Стоянова, председател на УН към 32 СУИЧЕ

Емилия Александрова, председател на Обществения съвет