Отворени са ценовите оферти в обявените обществени поръчки за изработването на технически проекти за основен ремонт на над 111 км второкласни и третокласни републикански пътища в област Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Смолян. Сред тях са трасето от язовир Доспат до гр. Девин, пътят за Националната астрономическа обсерватория в Рожен и др.

Отворените 15 ценови оферти за изработването на технически проект за ремонта на 31,5 км от пътя II-86 Соколовци - Смолян - Средногорци са на:

Второкласното трасе е основната пътна артерия в област Смолян. Отсечката преминава през 9 населени места в планински терен. Индикативната стойност на поръчката за изработване на техническия проект е 629 740 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е 90 дни.

Отворени са 13 ценови предложения за проектиране при основния ремонт на 46,3 км от път III-197 Доспат - Борино - Тешел - Девин:

Третокласният път е единствената пряка връзка между областите Смолян и Благоевград. Той е с важно значение и за развитието на туризма в региона, тъй като по него се осигурява достъп до "Ягодинската пещера" и пещерата "Дяволско гърло", както и до с. Триград и Триградското ждрело. Участъкът, който е включен в обществената поръчка, е от района на язовир "Доспат" до разклона за кв. "Настан" на родопския град Девин, който е на над 1200 метра надморската височина. Прогнозната стойност на поръчката е 925 540 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 90 дни.

20 са отворените ценови оферти за проектирането на основния ремонт на 29,6 км от пътя III-8683 Чокманово - Смилян - Арда - Горна Арда:

Отсечката е единствената пътна връзка на шестте населени места, през които преминава: Чокманово, Смилян, Могилица, Бяла река, Арда и Горна Арда. Индикативната стойност на поръчката за изработването на техническия проект е 593 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 90 дни.

17 са отворените ценови предложения за проектирането на основния ремонт на пътя до Националната астрономическа обсерватория в Рожен:

Отсечката е с дължина 3,6 км и започва от кръстовището с път III-861 и завършва при обсерваторията. Прогнозната стойност на поръчката за проектиране на ремонта е 72 600 лв. без ДДС, а срокът е 60 дни.

Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект след това ще се определят конкретните строително-монтажни работи, стойността и срокът им за изпълнение. След това ще се обявят тръжни процедури по ЗОП за избор на изпълнители на необходимите ремонтни дейности, както и на строителен надзор, съобщават от АПИ.