Отстъпката от 25 ст./л. гориво трябваше да продължи и след Нова година според бургазлии, сочи анкета на Агенция "Фокус". По-голямата част от запитаните признават, че трудно ще се справят с разходите за пътувания оттук нататък.  

 "В момента дизелът е на 2.89 лв./л., като добавим тези 25 стотинки, става приблизително 2.60 лв./л., което е поносима цена. Когато отпаднат мерките, ще продължим да зареждаме на 3 лв. Доколкото чувам, това рязко намаляване на цената с 2-3 стотинки през 2-3 дни няма да продължи. Лично на мен, като човек, който използва дизелово гориво, което е и най-скъпото, не ми е изгодно да зареждам на 3 лв. Отстъпката се усещаше по джоба. Няма как да огранича пътуванията след Нова година, километрите ми всеки ден са почти едни и същи. Добрата новина, която чух, е, че от 1 януари се вдига минималната работна заплата, така че се надявам малко да се нормализират нещата", заяви бургазлийка.  

"По някакъв начин отстъпката се отрази и неминуемо трябваше да продължи. Няма как да намаля излизанията с автомобила, защото пътувам по работа - скъпо или не, ще трябва да намерим начин да покрием разходите", посочи жител на града.  

 Още един жител на Бургас, който пътува ежедневно извън града, споделя, че отстъпката се е усещала. "Трябваше да продължи и след Нова година. Трудно ще се справим оттук нататък. Пътуванията няма как да огранича заради това, че използвам колата по работа, но със сигурност ще се наложи да огранича хранителните продукти. Мярката беше добра, просто трябваше да продължи по-дълго", коментира жената.    

"Заредих за последно вчера. Отстъпката трябваше да продължи, но трябваше да бъде и по-голяма. Лично аз няма да ползвам автомобила си по-малко, защото ми се налага, но съм сигурен, че много хора ще го направят – кой с градски транспорт, кой с колело, а някой може и със скейтборд", добави един от запитаните. 

"Винаги зареждах пълен резервоар и плащах с около 8-10 лева по-малко, което беше доста добре. Не ми се иска да ограничавам пътуванията през новата година, но почти съм сигурна, че в крайна сметка ще се наложи", добави друга бургазлийка.