Пламен Петров, законно избран председател на Студентския съвет към УХТ в Пловдив, е получил заповед от ректора за отстраняване от университета за една година за "уронване престижа и доброто име“ на учебното заведение. Заповедта е издадена още на 14 октомври и вече се обжалва пред Административния съд в Пловдив, съобщи за Агенция "Фокус" самият Петров.  

Днес тримата представители на легитимното ръководство на студентите в УХТ отново разказаха за перипетиите, през които минават в момента, в резултат на желанието на определени среди в университета те да бъдат подменени с нелегитимно ръководство, по думите им.

Това се случва чрез свикването на 21 ноември на Общо събрание на студентите, извършено по "незаконосъобразен ред“. Събитията в този ден, според Петров и другите двама представители от легитимното ръководство, са били извън всякакви етични и законови норми.

Младежите твърдят, че вече са внесли сигналите в Министерство на образованието Прокуратурата и съда.

Скандалът започнал на 22 ноември, след като над 60 студенти от УХТ не са били допуснати до общото събрание на алтернативния Съюза на студентите в хранителната индустрия и туризма (ССХИТ). Твърди се, че те не са легитимно по Закона за висшето образование. Че за тях се лобира от страна на ръководството и има намесени частни интереси в новото ръководство.

Гледайте подробностите във видеото.