В изпълнение на набелязаните стъпки за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг са отпуснати необходимите средства за изготвяне на Анализ за състоянието на довеждащия водопровод от Пречиствателна станция за питейни води "Ястребино“ до напорните водоеми на град Омуртаг, съобщават от МРРБ.

Средствата са преведени на областния управител на гр. Търговище Станимир Парашкевов. Целта е въвеждане на водопровода в експлоатация, за да реши проблема с безводието на населеното място. Договорът за проучването е сключен на 22.12.2022 г. и срокът му за изпълнение е 40 календарни дни (до края на януари).

ВиК Търговище увери Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че на 31 декември 2022 г. ще бъде осигурено водоподаване за населението на града.

Срещата за набелязване на конкретните мерки за решаване на проблема с водоснабдяването на Омуртаг бяха набелязани на среща в МРРБ се състоя на 29 ноември по инициатива на министър Иван Шишков. В нея участваха народни представители от региона, областният управител на Област Търговище Станимир Парашкевов, кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, изпълнителният директор на "Български ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, управителят на ВиК - Търговище инж. Явор Миланов, експерти от ведомствата, както и представители на инициативния комитет "Вода за Омуртаг".