Проектни предложения за учредяването на седем местни инициативни групи на територията на Област Варна за периода 2023-2027 г. са получили одобрение по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности“ от Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Това съобщиха от Областния информационен център.

Проектното предложение на Община Белослав "Разработване на интегрирана Стратегия за Водено от общностите местно развитие на местна инициативна група Белослав“ е на стойност 48 794 лв. МИГ "Дългопол – Смядово“ ще получи 48 895 лв. за "Помощ за подготвителни дейности за разработване на стратегия за ВОМР на МИГ Дългопол – Смядово“.

Община Варна ще разработи интегрирана Стратегия за Водено от общностите местно развитие на местна инициативна група Аврен-Варна с помощта на безвъзмездна финансова помощ в размер на 47 821, 11 лв. 47 745 лв. ще бъдат инвестирани в "Помощ за подготвителни дейности за разработка на Стратегия за ВОМР на територията на община Аксаково“.

Проектът на Община Девня "Подготвителни дейности по прилагане на подхода Водено от общностите местно развитие на територията на общините Девня и Суворово“ е на стойност 47 202, 64 лв. МИГ "Долни чифлик и Бяла“ ще инвестира 38 910 лв. в "Подготовка на стратегия за ВОМР на Сдружение "Местна инициативна група Долни чифлик и Бяла“ за програмен период 2023 - 2027 година“, а МИГ "Възход – Ветрино, Вълчи дол, Провадия“ ще подготви Стратегия за ВОМР с финансиране от 48 244 лв.

По подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности“ се финансират дейности, свързани с учредяване на местни инициативни групи, популяризиране на подхода ВОМР, обучения на местни лидери и заинтересовани страни, проучвания и анализи на територията, подготовка на стратегия за ВОМР, включително консултиране на местната общност, координация на изпълнението на подготвителните дейности.