Миналата година със задоволство отбелязахме, че имаме намаляване на боклуците, разпръснати из парка, но тази година, за съжаление, отчитаме повишаване на замърсяването. Това каза за "Фокус" инж. Румяна Цвяткова, директор на Дирекция природен парк "Странджа". Тя апелира всички туристи да не изхвърлят отпадъците си нерегламентирано на пътя, а да изпозват контейнерите.

"Туристите свикнаха да изхвърлят боклуците си на местата, край които има заслони, но по пътя Бургас-Малко Търново, където са отбивките за почивка, има много разпръснати отпадъци – бутилки, чаши и други. Тази година забелязваме боклуци и на труднодостъпни места - раници, шалтета, намерихме и телевизор. Това ни затруднява, тъй като нямаме подходящ транспорт, с който да извозим отпадъците от труднодостъпните места до контейнерите. Общината също няма такъв ресурс. Наскоро с наши служители, на горското стопанство, на общината и доброволци почистихме едно дере и изхвърлихме 30 тона боклук. Това никак не е малко", заяви инж. Цвяткова.  

Тя посочи, че от дирекцията на парка ще се обърнат към съответните институции за отпускане на средствта за извозване на отпадъците.