Пожарът тази нощ, който вмириса половината Пловдив, е бил в село Царацово,  община "Марица". Там са били запалени отпадъци от конната база. Не е ясно дали РИОСВ и РЗИ са били сигнализирани, за да извършат проверки, научи "Фокус".

Както по-рано съобщихме, читател от "Кършияка" ни информира, че за поредна нощ кварталът е бил обгазен от пожар в "Шекер махала". 

"Аз съм взел мерки да няма палежи в двете етнически махали "Шекер и "Арман".  Заедно с 3 районно държим нещата под контрол и от нова година насам не е имало палежи" - коментира кметът на район "Северен" Стоян Алексиев.

За нерегламентираните сметища в Пловдив отговорност носят кметът на града и съответните институции, сред които и Пловдивския общински инспекторат.

Алексиев съобщи, че многократно е писал писма до заместник-кмета по обществен ред и сигурност Йордан Ставрев, който отговаря за Пловдивския общински инспекторат, Общинска полиция и Общинска охрана. За проблема е уведомяван и  заместник-кмета по екология Анести Тимчев, на чието подчинение са общинските предприятия "Чистота" и "Градини и паркове". Писма за палежите в района са изпращани и до регионалната екоинспекция. 

Стоян Алексиев смята, че трябва да се действа превантивно и посочи като пример ситуацията с кърлежите и комарите. Трябва да се пръска още от април, а не когато вече стане късно, коментира той.

Същевременно десетки наши читатели се свързаха с медията ни, за да кажат, че неприятната миризма се е усещала на много места в Пловдив дори днес сутринта.