Отпадни води и фекалии замърсяват Дюлева река, оплакаха се пред "Фокус“ живеещите във вилна зона и околните блокове 37 и 38 в кв. "Дружба“. Според тях вече втора седмица от колектора в района на строителния хипермаркет "Везните“ се излива мръсна вода и не само. Мръсотията се отлага по камъните в коритото на реката и смрадта е непоносима. Хората се опасяват, че се замърсява и почвата на околните градини. "Миризмата е толкова силна, че не можем да си отворим прозорците. Тук играят деца и се притесняваме, че изливът може да предизвика и епидемия от стомашно - чревни инфекции. Да не говорим за гледката, която се открива към реката“,  споделиха жителите на района. Въпреки многобройните жалби и оплаквания към ВиК, положението не се е променило и  досега.

Подобни изливи в района не са редки. "Изливи се случват  редовно, нещата са  сериозни, но от водното дружество явно нямат никакво желание да отстранят проблема. Напоследък телефонът за аварии на който звъним, не  работи, след няколко свободни сигнала връзката прекъсва и няма как да се подаде сигнал, след като на предишните нямаше никаква реакция“, сподели собственик на къща в района.

Репортер на "Фокус“ успя да се свърже с дежурния диспечер във ВиК. Според него, в понеделник е постъпил сигнал за излива. На място е бил изпратен дежурен екип и е извършен оглед. Днес отново авариен екип ще работи по преливниците и те ще бъдат прочистени със специална машина. Според ВиК- експерта изливите се причиняват от запушване - било с листа, било при обилни дъждове, но най- вече от отпадъци от жилищните блокове, които задръстват канализацията. "Не можете да си представите какви неща откриват колегите в преливниците: памперси за деца и възрастни, мокри кърпи, други отпадъци, които не се разграждат и задръстват канализационните тръби. Ние също молим жителите на Сливен да не запушват канализацията с отпадъци. Тръбите не могат да поемат подобни неща и стават сериозни проблеми. За отпадъци да се използват контейнерите за смет, а ВиК – инсталациите – само по предназначение“, призоваха от ВиК.