53 случая на варицела /шарка/ са регистрирани във Великотърновска област за седмица. Това обобщават за "Фокус“ от Регионалната здравна инспекция в старата столица, като уточняват, че данните са за периода 8 – 14 май. За сравнение в началото на месеца заболелите са били 35-а. Заболелите са 24-а в община Павликени, 20 в Община Велико Търново и деветима в Горна Оряховица.

Заразата се разпространява основно сред деца до 7-годишна възраст, като при установяване на случай цялата група /в детска градина/ или клас /в училище/ се поставят под карантина, за да се ограничи разпространението.

От РЗИ допълват и, че през миналата седмица в областта са регистрирани още 20 случая на COVID-19, 11 на остри респираторни заболявания, шест на скарлатина и два на ентероколити.

Варицелата, позната още като лещенка, е вирусна заразна болест, главно сред децата до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. Инкубационният период е от 11 до 21 дни. Пренася се по въздушно-капков път. Обикновено се формира траен имунитет, но в редки случаи е възможно повторно разболяване.

Луиза ТРАНЧЕВА