Отново е констатиран случай на негодна за питейно-битови нужди вода в Добричка област, предаде репортер на "Фокус". По информация на Община Каварна негодна е водата във водопроводната мрежа на село Топола.

След извършено от РЗИ – Добрич пробонабиране на вода за пиене и изследване по показателите от група "А“ от пункт при крана на консуматора в 08. Зона Селце, с. Топола, община Каварна, е установено, че не отговаря по физико-химичен показател нитрати (146 мг/л при норма 50 мг/л) на Наредба № 9/2001г. за качеството на водата, предназначена за питейно - битови цели.

Директорът на РЗИ – Добрич е издал на "ВиК Добрич" АД предписание за предприемане на мерки за отстраняване на съществуващите несъответствия. До тогава се препоръчва използването на бутилирана вода – трапезна, изворна или натурална минерална от търговската мрежа, като за предпочитане е те да се редуват, а при невъзможност за закупуване на такава или ползване на вода от резервни съдове, същата преди консумация да се преварява.

След отстраняване на несъответствията в качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели във водопроводната мрежа на 08. Зона Селце, с. Топола, своевременно гражданите ще бъдат уведомени допълнително.

Само преди дни проблем с качеството на водата имаше в целия град Добрич. Граждани масово публикуваха в социалните мрежи снимки на съдове, пълни с мътна, кафеникава вода. Отне между 3 и 4 дни отстраняването на проблема.

Жулиета НИКОЛОВА