Трудно е да устоиш на вълнуващото и забавно преживяване да посетиш музея през нощта. От 1997 г. (в Берлин), през Франция (1999 г.) до 2001 г. , когато близо 39 европейски държави стават домакини на Пролетта на музеите. С подкрепата на Съвета на Европа събитието придобива европейски измерения. От 2005 г. Франция превърна това културно събитие в Европейска нощ на музеите, в която оригиналност, ентусиазъм, изобретателност привличат нови публики към местата на знание и изкуство. Тази година това ще бъде 19-то издание за Европа, а за Търговище – 16-то издание, съобщиха от Регионален исторически музей-Търговище.

Европейската нощ на музеите предлага необичайно изживяване. През нощта сетивата ни са особено будни, музеите изглеждат по-интимни, светлината се променя в сравнение с обичайната, произведенията изглеждат по-спокойни, или предизвикателни и смущаващи. Проектирано в приятелски и игрив дух, това събитие е насочено към привличането на разнообразна, но и нова публика в музеите.

Регионален исторически музей – Търговище отново ще бъде част от общото музейно приключение със своето шестнадесето издание, като поднася на търговищките граждани и гостите на града една вълнуваща и незабравима разходка във времето.

На 13 май (събота) т.г. от 18.00 до 24.00 ч. музеят отваря своите експозиции и изложби, където всеки ще може да открие за себе си непознато и изненадващо, уникално и отминало, усмивка и забавление.

От 18.30 ч. пред Славейковото училище ще протече официалното откриване на изложбата "Дъщерите на Орфей" посветена на 50 години от създаването на женски хор "Златна лира" към Община Търговище.

От 19.00 ч. ще ни завърти в омаята на българските традиционни хора фолклорен клуб "Омая".

Музейния образователен център (в двора на Свещаровата къща) по традиция е мястото за забавление на децата и учениците, но и за техните родители. Във времето от 18 до 23 ч. всички те ще надникнат в тайните на изкуството да плетеш възли познато като макраме. И както винаги всеки ще може да отнесе със себе си сътвореното със собствени ръце.

Славейковото училище е отворено за всеки, който отново да надникне във възрожденската класна стая и изложбата "Велик е нашия войник". За всички, които искат да открият и чуят "Песента на дървото", една изложба на Регионален етнографски музей-Пловдив за дървените музикални

инструменти. За хората, които са пропуснали да видят изложбите "С дъх и дух на Търговище" за Духовия оркестър в града ни, както и за забележителния български архиерей Нюйоркския митрополит Андрей. За любознателните и родолюбците, които искат да тръгнат по трънливия път на българския национален въпрос довел до трагичната съдба на "Изгубените дъщери на Майка България - Македония и Тракия", една изложба, посветена на 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и 110 години от разорението на Одринска и Беломорска Тракия. За доброто настроение на всеки ще се погрижим и чрез нашето ретро – фото.

Музеят отваря вратите и на Археологическата експозиция.

В тази нощ входът е свободен, но това не е най-важното. Уникално е усещането и преживяването да предприемеш различно вълнуващо пътуване в миналото, да разпалиш духа и въображението и да се забавляваш.