Юбилейното стотно издание на Карнавал Габрово беше отличено от Областния управител Мария Башева като културно събитие на 2023 година за Габрово. Наградата се връчва за първи път като комисия номинира и определя по едно значимо събитие за всяка една от общините в региона - Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна. От името на Община Габрово наградата прие заместник – кметът Невена Минева, която благодари на областния управител за високата оценка, съобщиха от общината.

"Каквото и да се каже за карнавала все няма да е достатъчно, за да се опише най – мащабното, най-веселото, най-шумното, най-пъстрото събитие за хумор и сатира не само в региона, но и в страната ни. Той трябва да се преживее." – каза Невена Минева и покани всички присъстващи на церемонията на 18 май на Карнавал "Make КАРНАВАЛ not war". "Тук е мястото да благодаря на всички, които стоят зад организацията на това толкова крупно събитие, за техния труд и вдъхновение, защото имено в това е скрита магията на Габровския карнавал" – допълни още зам.-кметът на Габрово.

Наградите на областния управител станаха част от Церемонията на десето издание на "Събитие на годината в областта на културата - Габрово’23", организирано от Клуб на будителите към НЧ "Будителите 2017". Всяка година събитието обединява десетки културни прояви, проведени в Габрово, докоснали сърцата и оставили трайна следа в съзнанието на неговите участници и посетители.

Дванадесет събития участваха в надпреварата за Културно събитие на 2023 година като победителят за първи път е фаворит и на журито, и на публиката. Наградата на Клуба на Будителите за Културно събитие на 2023 г получиха Малка Театрална Компания / Small Theatre Company и Драматичен театър "Рачо Стоянов" – Габрово и техния 24-часов театрален маратон, наречен Театър – 24. Наградата "Съвременен будител" получи дългогодишният директор на Регионален исторически музей – Габрово Петър Тоцев.