На Кръстовден се отбелязва професионалният празник на служителите от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението" при МВР, предаде репортер на "Фокус".

По традиция и днес пловдивските огнеборци отдадоха заслужена почит към изпълнилите достойно професионалния си дълг. На церемонията бяха връчени благодарствени плакети за принос в спасителните акции по време на големите горски пожари през летните месеци.

Церемонията започна с минута мълчание в памет на загиналите огнеборци през изминалата година и полагане на венци пред паметната плоча.

На нея присъстваха директорът на МВР Пловдив старши комисар Георги Чергов, заместник-кметът по "Транспорт“ Тодор Чонов, заместник областният управител Атанас Ташков, бригаден генерал Димитър Иванов и други официални лица.

"С цената на силна воля и професионализъм, ежедневно вие гасите пожари, извършвате аварийно спасителни дейности, спасявате човешки животи и опазвате материални и културни ценности. Вие винаги сте там, където е най-тежко и рискувате живота си всеки час.", каза в поздравителната си реч Ташков.

От своя страна Тодор Чонов увери пожарникарите, че Община Пловдив и за напред ще остане техен съюзник. 

Почетен знак на МВР III степен получи младши експерт Васил Керезиев, който е началник на първа смяна в група оперативен център на сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност". Той е отличен за високи професионални резултати и голяма инициативност, със заповед на министъра на вътрешните работи.

С "Колективна парична награда" наградиха 14 служители на Регионална Дирекция - Пловдив. Огнеборците са проявили изключително себеотрицание, воля и мъжество при изпълнение на служебните си задължения.

Във връзка с професионалния празник на пожарникарите 14 септември с отличие "писмена похвала" са наградени 16 служители на Регионална безопасност -  Пловдив.

С плакети за безценната подкрепа на работата на огнеборците Регионалната дирекция - Пловдив награди бригаден генерал Димитър Иванов за личен дълг и обществена отговорност в потушаването на големите горски пожари в област Пловдив. Той получи наградата и на полковник Димитър Павлов, който не можа да присъства на събитието.

"За мен е чест да получа тези награди. Това е признание за нашата помощ и затова,че сме важни. Заедно имаме една кауза да пазим населението и хората.", каза той.

В края на церемонията на огнеборците им бе поднесена погача с послание за благословия и здраве.