В четвъртък от 11.00 часа ще се състои откриване зала за ерготерапия, реализирана със средства от дарителска платформа Подкрепи.бг и Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“ – Варна, предаде репортер на Агенция "Фокус". В залата за ерготерапия с площ 44 кв. м., на стойност - 37 824 лева, са монтирани: сетивни панели, висящи люлки, комбинирана стена за катерене, ролкова пързалка, гигантски валяци и  други съоръжения, съобразени с възрастта, уврежданията и двигателните умения на учениците.

Ерготерапията е наука, която е насочена към включване на деца и възрастни в дейности, които са значими и важни за тях. Ерготерапевта предоставя подкрепа в посока на усвояване на нужните умения и знания, за участие в тези дейности и не на последно място създаване на условия за самостоятелност и независимост при изпълнението им.

Ерготерапията винаги е индивидуална терапия, взимаща под внимание индивидуалните състояния и увреждания на децата. Тя е съобразена с нуждите и стремежите на детето училищна среда. Ерготерапията може да помогне в развитието на възможностите и за справяне с дейностите в ежедневието, да помогне на учениците да открият очарованието от напредъка в живота.

През ранните години се поставят основите за самостоятелното справяне с ежедневните задачи и това е периодът, в който децата учат и развиват различни умения основно през игра. Тези умения са взаимосвързани и забавянето при придобиване на някои от тях често има вторичен ефект за много други, включително за успешното включване в училище. Ерготерапията може да помогне да бъдат избегнати или преодолени тези затруднения в развитието.

Тези дейности са свързани с три основни сфери – игра, учене и самообслужване при децата. Ерготерапевтичната практика, живо се интересува от взаимодействието между личността, средата и дейността и това кара ерготерапевта да направи оценка на всеки един елемент и тяхното взаимоотношение, за да се направи план за действие в посока подкрепа и терапия, като крайната цел е детето, да бъде максимално самостоятелно и независимо по време на участие в дейностите от ежедневието.

Ерготерапията може да помогне на децата, които имат затруднения с координацията, фокусирането и организирането на дадена дейност. Тя също може да помогне на децата, които се затрудняват да контролират собствените си действия и поведение и/или трудно интегрират различните стимули идващи от средата. Решаващо значение има при определени затруднения свързани с ученето и вниманието, с които децата се борят в училище и в ежедневието си. Работи се за финна и груба моторика като: използване на четка за зъби, обличане, скачане, катерене, писане на дъска и подреждане на раницата.

Подкрепи.бг е прозрачна онлайн дарителска платформа, която е изградена от доброволци, които са специалисти в различни области (ИТ, дизайн, маркетинг, право, финанси, социални дейности и др.). Идеята за платформата се заражда в края на 2020 г. след отчетена нужда от дарителска платформа, на която хората да имат доверие. След задълбочено проучване на особеностите, нуждите и предизвикателствата в областта на онлайн дарителството и дарителството в България като цяло, в средата на 2021 г. започва усилена работа по техническото изграждане на платформата. След близо година и половина упорита работа на армия от доброволци от цяла България и няколко организации-партньори като Суперхостинг и СофтУни, през Август 2022 г. платформата стартира официално с две пилотни кампании за дарения.

Една от тези две кампании и първата успешно събрала средства е кампанията за изграждане на стая за ерготерапия в помощ на децата с нарушено зрение от Специално училище за ученици с нарушено зрение Проф. д-р Иван Шишманов“ в гр. Варна. Към днешна дата на платформата може да се намерят 5 активни и 3 успешно приключили кампании. Платформата все още е в процес на развитие и всички кампании, които са на нея са предварително проучени, а тяхното изпълнение анализирано от екипа, за да се намери най-оптималната формула за прозрачност, която е в основата на Подкрепи.бг.

Обща стойност на залата за ерготерапия– 37 824 лева.

За строително-монтажни работи - 18 004.00 лева от дарителска платформа Подкрепи.бг. и 19 820 лева от Специално училище за ученици с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов“.