Регионален исторически музей – София представя изложбата "Памет“ – 100 години от приемането на арменските бежанци от българската държава. Откриването е в сградата на Музея на пл. "Бански“ днес от 18:00 ч. Инициативата е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на Република Армения в Република България Н. Пр. Армен Едигарян. Това съобщиха от пресцентъра на музея.

Историческият разказ отвежда към началото на ХХ в., когато няколко вълни от арменски бежанци последователно пристигат в България. Споменът за нелекия им път до нашата територия, приемът и ежедневието им тук оживява чрез съкровени предмети, съпътстващи семействата в изпитанията и предаващи се през поколенията.

Съхранените артефакти са белег за епохата. Включени са лични аксесоари, оцелели заедно със собствениците през пътя от историческите арменски територии до България: връхна част на сватбена рокля, детски дрешки, незавършена покривка за легло. Показани са и документи: паспорти за временно пребиваване, визитни картички, семейни фотографии и др.

Детайлното предварително изследване на проблематиката разкрива и добавената стойност на предметите. Своеобразни преносители освен на данни за материалната култура, те пазят и емоциите от преживяното. Изложбата представя проучената информация под формата на фамилни истории.

Сред съхраненото и описаното са романтични, за съжаление, останали неизпълнени, пожелания съпругата да чака съпруга си, отиващ на война, близо до море; годеници, донесли с цената на всичко в България, кутията от годежа си в родното място, която тогава била празнично пълна с ягоди; куфар, преминал безброй километри със собствениците си до финалното им установяване в България.

Временната експозиция "Памет“ се организира по инициатива на Координационния съвет на арменските организации в София. Партньор е арменската църква "Сурп Кеворк“, Пловдив. Изложбата е посветена на 30-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република Армения и Република България.

Експозицията "Памет“,  може да бъде разгледана в Регионалния исторически музей – София (пл. "Бански“ 1) до 30 ноември 2022 г.