Столична библиотека представя изложбата "Илинден, мамо Илинден. За българите Великден", посветена на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Тя ще бъде открита днес, съобщиха от учреждението.

Документалната изложба "Илинден, мамо Илинден. За българите Великден", е посветена на 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Тя включва ценни книги от фондовете на Столична библиотека, които представят причините, подготовката и организацията на въстанието, биографии на ръководителите му, въстаническите действия и последиците. Отделено е място за спомените на участниците в бунта, както и отразяването му във фолклора и художествената литература. Подбрани са и издания по-малко познати на широката публика. Особен интерес предизвикват спомените на Славейко Арсов, Смиле Войданов, Борис Сарафов, Иван Гарванов, Гьорче Петров, биографиите на Христо Матов, Дико Джелебов, рода Сарафови, на свещенослужители, участници във въстанието. Както и емблематичните бележки на Димо Хаджидимов за поуките от въстанието - сборникът "Илинден“.

Изложбата ще бъде представена в Мраморното фоайе на Столична библиотека. Посетителите ще могат да я разгледат от 20.07.2023г. до 4.08.2023 г.