Емил Иванов, един от седемте най-добри тенори в света, според австрийското списание "Fetsspiele", който е бил солист и на Държавна опера Варна, след 30-годишна блестяща кариера, се посвещава на първата си любов - астрономията, научи "Фокус". Защитава докторска дисертация на тема "Откриване на емисионни кандидати в отворени звездни купове" и си спечелва име на един от добрите съвременни астрофотографи в света. Снимка, направена с неговата лична обсерватория "Ирида“, разположена на връх Рожен, бе обявена за Фотос на деня в престижната рубрика на НАСА.

В изложбата "Виж звездите“, част от програмата за 75-годишния юбилей на Държавна опера Варна, Емил Иванов е включил 30 уникални фотографии на звездното небе, които са направени в периода от 2009 до 2022 г. За да се получи всяка от тези астрофотографски снимки са били необходими дълги часове на заснемане, примерно най-дългата експозиция е отнела 96 часа, разказва Емил Иванов.

Астрофотографските творби на звездния тенор в неговата изложба "Виж звездите" висят свободно във високото пространство на Сцена Ротонда - една специално търсена локация, в кореспонденция и с плафона на Милко Божков "Четирите годишни времена". 

На своя сайт emilivanov.com Емил Иванов споделя пристрастието си към тази сложна сфера на човешкото познание с думите: "Астрофотографията е хоби, което се основава не само на сложна технология за постигане на дълги експозиции, а включва в себе си и разбирането за всички форми на фотографията. Обединяването на двете създава произведение на изкуството, което запечатва един момент от нашата прекрасна Вселена, момент на откровение и перспектива“.