Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас, съвместно с Бургаската фотографска общност откриха експозиция от фотографии на тема "Море в съдебната палата".

18 са фотографите, които представят 35 фотоси, красящи кулоарите на бургаския дом на Темида. Редом до творбите на бургаските фотографи, като автори в изложбата се включват Председателят на Административен съд – Бургас, съдия Чавдар Димитров, окръжният магистрат, Ангел Гагашев и младият творец Даниела Белева. Морето, което е вечното фотографско предизвикателство, обект, любов и муза на бургаските фотографи, намери и своето място в кулоарите на Съдебната палата. Специални гости на откриването на изложбата бяха Областният управител, проф. Мария Нейкова, омбудсмана на Бургас, Тодор Стамболиев и Председателят на Апелативен съд – Бургас, съдия Пламен Синков. Окръжният и Районният съд получиха и поздравителен адрес и цветя от кмета на Бургас, Димитър Николов.

"Морето е мечта, а нашата идея с откриването на тази пъстра експозиция, е да дадем глътка въздух на посетителите в Съдебна палата – Бургас. Ние сме институции, които се опитваме да решим проблемите на хората, техните спорове. Нека да покажем, че може да се обърнем един към друг, да потърсим сила в изкуството, да се стремим да станем по-добри. Радостно е, че сред фотографиите присъстват и творби на мои колеги, което според мен показва, че ние съдиите мечтаем, творим и заедно да градим по-добър свят ", с тези думи Председателят на Окръжен съд – Бургас, съдия Росица Темелкова откри изложбата.

"Изкуството влезе в Съдебната палата. Нашият стремеж, като организатори, е да покажем, че всички сме хора, ценим красотата и спокойствието, каквото послание носят фотографиите в експозицията", допълни Административният ръководител на Районен съд – Бургас, съдия Евгени Узунов.

Проф. Нейкова се обърна към домакините и авторите на експозицията с поздравления за организирането на това събитие, което според нея е уникално по-рода си. "Морето, винаги носи емоции. Винаги, когато някой пристъпва в тази сграда на справедливостта, нека да получава и частица наслада и радост. Тази инициатива е признак на обществено взаимодействие между институциите, приемственост и желание да бъдем общност", каза областният управител. Тя отправи пожелание към всички за мирна, благодатна и щастлива Нова година.

Председателят на Бургаската фотографска общност, Димитрина Андреева, благодари за поканата от страна на домакините – Окръжен и Районен съд -  Бургас, отправена към фотографското сдружение. "Нашите творения намериха удачен пристан в Съдебната палата. Дано посетителите погледнат към морето чрез силата на обектива", коментира Диди Андреева.

Съдия Темелкова и съдия Узунов връчиха благодарствени адреси на авторите в експозицията, част от които присъстваха на официалното откриване. Автори в изложбата са фотографите Етелка Пирева, Антоанета Богданова, Димитрина Андреева, Стефка Делчева, Константин Костадинов, Тодор Динев, Георги Иванов, Георги Камов, Венелин Тодоров, Данаил Димов, Светлин Йосифов, Пламен Русев, Красимир Колев, Радостин Йовчев, Жоро Боев и гост-фотографите - съдия Чавдар Димитров, съдия Ангел Гагашев и Даниела Белева.

Творческата биография на Бургаската фотографска общност определя място на Сдружението в културния живот на Бургас и страната, а вече и в съдебния, благодарение на идеята на двата съда да открият експозиция в палатата. Една от целите на Сдружението, е именно да интегрира фотографското изкуство в урбанистичната среда, а домакините от Окръжен съд – Бургас и Районен съд – Бургас желаят да превърнат този храм на Темида в едно по-достъпно и красиво място за посетителите в него.