Откриват обекта Небет тепе през декември, преди Коледа, съобщи в предаването "Цветовете на България“ по Радио "Фокус“ ръководителят на проекта "По крепостните стени на Филипопол“ Таня Петкова. Планирано е това да стане на 18 декември, с пищно шоу.

Предварителните планове откриването да е през ноември пропадат, заради непредвидената археология, каза Петкова.  В последствие от НИНКН са забавили протоколите, а без тях не може строителите да продължат да работят.

"Настилките също се слагат по-бавно, работата е пипкава. А принципно строително-монтажните работи трябва да приключат до края на месец март 2024, но те ще приключат предсрочно“, заяви Петкова.

Тя твърди, че мястото е много различно, неузнаваемо дори. Има нови градежи, направени да изглежда автентично, по чертежи на архитектите.

В Бакаловата къща ще е поместен туристически център.

"Жалко е само, че сегашният кмет, който започна проекта, няма да може да го завърши, а толкова много искаше“, добави Таня Петкова.

Археологът на обекта София Христева обясни, че тя е напуснала обекта още от месец август, след като е приключила с работата си там. Има нови неща, но това не е нещо, за което не е говорено вече. Разчистено е това, което е било затрупано с боклуци и растителност. "Археологията по никакъв начин не бави работата по проекта", посочи Христева. Тя загатна, че някои неща не и допадат, но не се меси в проектантските работи. Иначе всичко е наред, ограда ще има, която няма да пречи на достъпа до обекта. Работи се по проекта на арх. Румяна Пройкова от 2011 година, който е леко актуализиран, като са добавени и новите структури, които са разкрити.  

Арх. Румяна Пройкова засега се въздържа от коментар за това дали всичко по проекта е направено както трябва, а и не е съвсем сигурна дали наистина през декември обекта може да бъде открит. "Не искам да коментирам", каза тя. 

По думите на директора на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов реставрацията на проекта "По крепостните стени на Филипопол“, който включва и Източната порта, се приема окончателно от Инспектората на Министерството на културата, с представители на НИНКН, и с участието на археолога на самия обект. Реставрационните дейности на Източната порта вече са приключили и тези дни е приемателната комисия там, каза още Кисьов. Двата обекта се правят по проекти - за Небет тепе на арх. Румяна Пройкова, а на Източната порта на арх. Галя Пировска. И двете са бивши служителки на НИНКН.

"Археолозите от нашия музей пък следят да няма извършени нарушения по време на строителството. Но самата реставрация не се приема от нас", поясни Костадин Кисьов.