Посолство на Република Сърбия предстои да бъде разкрито в Благоевград на 19 май (петък), предаде репортер на "Фокус“. Събитието ще започне в 11.00 часа на площад "Георги Измирлиев – Македончето“ пред зала "22-ри Септември“. Ще присъстват представители на Министерствата на външните работи на България и Сърбия, както и други официални гости.

В социалните мрежи потребител пита: Къде е Сърбия, къде е Благоевград? Все едно във Видин да има гръцко консулство?!?

На фона на това общинската организация на ВМРО се противопостави на откриването на такова посолство в Благоевград като председателя на организацията Вангел Тодоров сподели във Facebook следното:

Това е поредната провокация към България от сръбската държава, поредната дързост и наглост. Виждаме го дори и в датата, която са избрали за откриването на това консулство. На 19 май 1934 година, благодарение на Югославия, в България се извършва преврат. Това е намеса на Кралство Югославия във вътрешните работи на Царство България. Намеса, целяща ликвидирането на България като държава и присъединяването на българските земи към Кралство Югославия.

Това с датата не е съвпадение, Сърбия го е правила и друг път. Когато се подписва пагубният за България Ньойски договор, именно Сърбия настоява той да се подпише на 27 ноември. А защо 27 ноември? Защото това е денят, в който България постига първата си голяма военна победа в Сръбско-българската война от 1885 година и оттогава е честван като празник на Българската армия.

За преврата от 19 май 1934 година Иван Михайлов пише:

"След пробива на Добро поле сърбите най-много се зарадваха когато падна убит Тодор Александров – за сметка на българите. Но на 19 май 1934 г. те се зарадваха повече отколкото при смъртта на Тодора. Защо? Очевидно е, че на 19 май те са спечелили нещо важно за себе си. А от това следва, че на 19 май българите са изгубили нещо твърде ценно и важно.“

Питам се дали сега не е пак така? Питам се дали сега, когато вече от толкова дълго време в България определени хора си играят на политици и бутат държавата към пропастта, когато същите тези хора направиха държавата слаба, дали Сърбия не е видяла подходящата възможност да направи поредната интрига, поредния си коварен ход? Питам се дали това няма да е новото сборище на всички българомразци, новото гнездо на антибългарска политика? Питам се дали незаконната "ОМО-Илинден“ вече няма да си има официално консулство тук в Благоевград? Тази "ОМО Илинден“ която, както Сърбия, неведнъж е отправяла своите искания Пиринска Македония да се отдели от България и да се даде на Македония.

Истината е, че до Балканските войни развитието на Македония е българско, а за "македонска народност“ и "македонска нация“ започва да се говори едва след падането на областта под сръбско робство. И, ако населението в българската, Пиринската част на Македония е останало българско, то в югославската, Вардарската част се изгражда македонско народно съзнание и нова македонска нация.

Истината е, че населението на цялата географска Македония е българско в миналото, а на Пиринска Македония и в настоящето.

Назад във времето също сме наблюдавали опити за нормализиране на отношенията със Сърбия. Разменят се посланици, активизират се търговските и културните връзки. Но, зад прикритието на тези отношения, винаги лъсват истинските цели на сръбските власти, а именно нелепите им претенции към Пиринска Македония.

Отдавна е дошло време да сложим надгробния камък на българското сърбоманство, тъй като то е една от язвите на нашето общество. Защото всякога, когато България се е опитвала да осъществи своето национално единство и да осигури своите естествени граници, тя е срещала Белград на пътя си.