Местните данъци и такси в София могат да се плащат онлайн от днес, а от утре – 23 януари и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници, информираха от пресцентъра на Столична община.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС е 30 април 2023 г., при условие, че цялата дължима сума бъде внесена наведнъж. До края на април т.г. е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, припомнят от дирекция "Общински приходи" на Столична община.

Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през изминалите няколко години.

От 6 януари т.г. в София вече може да се плаща данък МПС за 2023 г. Само за първата седмица от кампанията са платени 1, 5 млн. лв. от 11 500 данъкоплатци.

През цялата минала 2022 г. внесеният в бюджета данък МПС е общо 112, 1 млн. лв., от които 65 млн. лв. са от физически лица.

122,7 млн. лв. са внесени в хазната на София през м.г. като данък недвижими имоти (ДНИ). От тези средства 61,5 млн. лв. са платени от физически лица - собственици на имоти.

Ако плащате местните си данъци и такси на части, сроковете, в които това трябва да се направи, без да се начислява лихва за забавяне, са:

- Данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска.

- Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Най-удобният начин за внасяне на местните данъци и такси е през  портала на Столична община:  https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf