В очакване на Рождество Христово и Нова година пешеходната алея в Кюстендил се озари от светлините на коледната украса на града и цветните пана на юбилейната музейна изложба, посветена на 125-годишнината на Кюстендилския исторически музей и 150 години от рождението на неговия патрон академик Йордан Иванов. Това каза в интервю за "Фокус“ директорът на кюстендилския музей Валентин Дебочички.

Изложбата, която носи името "Вечният град Кюстендил и неговия музей – пазител на 60-вековна история и култура“, проследява дългия път на развитие на музейната институция от музейна сбирка в края на XIX в. и началото на XX в. до професионален културен и научен институт през 60-70 години на миналия век и динамично развиваща се през новия XXI в.

Тя има за цел да направи кратка историческа ретроспекция на основните етапи в това развитие.

"С благодарност да припомни имената на първите изследователи на историята на Кюстендил и региона, както и на създателите и уредниците на първите музейни сбирки в града. Тя е посветена и на всички колеги, работили в музея през последните десетилетия, на десетките сътрудници и дарители, чиито имена не е възможно да бъдат изброени, но които са дали своя огромен принос и дан за развитието им“, каза Валентин Дебочички.

Изложбата запознава и с многопосочната дейност на днешния Регионален исторически музей – Кюстендил и постигнатите резултати от музейната колегия в началото на новото хилядолетие. Тя се разполага върху 20 двустранни табла, монтирани на стълбовете на алейното осветление. Експонирана е със съдействието на отдел Култура и духовно развитие на Община Кюстендил и ще може да бъде видяна до март 2023 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ