Днес в 11.30 часа в Цар Симеоновата градина официално откриха възстановения бюст-паметник на Димитър Петров Кудоглу, съобщи репортер на "Фокус" от място на събитието. Паметният знак на дарителя се намира в югоизточния край на градината, а възстановяването му е по идея на неговите наследници и на Общината.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров произнесе реч, която може да видите в нашето видео. На тържественото откриване присъстваше още и областният управител Ангел Стоев.

Димитър Кудоглу създава фондацията за благотворителност през 1926 година. Мотивите си той описва така:  "Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела. “ Желанието му било да организира и открие в Пловдив диспансер, наречен "Дом на благотворителността и народното здраве“, който да носи името му. В здравното заведение да се води борба срещу "най- опасните за обществото болести: детските, туберкулозата, венерическите“.