Със сърдечно тържество беше открита "Беседката на приятелството“ в памет на Златина Михайлова – Карова в двора на Езиковата гимназия "Иван Вазов“ в Смолян днес. Златина трябваше да навърши 50 години, но не успя да се пребори с тежката диагноза – рак на гърдата. Въпреки болестта, тя до последно даваше кураж не само на себе си, но и на другите. А едно от последните й обществени изказвания бе, че иска да продължава да бъде полезна, съобщиха инициаторите на събитието.

"Кътчето за почивка беше направено по повод 50-годишният й звезден юбилей. Златина беше възпитаник на гимназията, затова решението беше да бъде поставена тук. Инициативата е на приятелите, съучениците и семейството на Злати“, каза нейната приятелка Малина Кордова.

На тържеството присъстваха много ученици и преподаватели от  гимназията и училища в Смолян, близки и приятели на Златина.

"От името на колектива и от името на учениците от Езиковата гимназия искам да ви благодаря от сърце за възможността да облагородим нашето дворно пространство и да обособим изключително красиво кътче, където нашите ученици и учениците на ОУ "Иван Вазов“ да могат да си отдъхват, да закусят, да почиват, а защо не и да прочетат и някоя книжка. Освен беседката сме получили дарение от семейството на Златина – книги, които вие, скъпи деца и уважаеми колеги бихте могли да разгледате и да почетете, докато си отдъхвате от учебните занимания“, каза директорът на Езиковата гимназия, Надежда Горанова.

Повече за Златина сподели пред събралото се множество нейният учител, а в последствие и приятел – г-жа Димитрова.

"Днес тук ни събра тази чудесна придобивка, която е израз на добрата воля и усилията на много хора, обединени от едно вдъхновение – да бъдем приятели, да бъдем добри, да бъдем истински. Това вдъхновение носи името на едно момиче, което е символично с нас и ще бъде винаги в мислите ни“, каза Димитрова. Тя разказа на учениците коя е Златина, как са се срещнали като учител и ученик в класната стая през 1989 година, а после са станали приятели.

Пред учениците се изказа и бащата на Златина, отец Димитър Михайлов, в присъствието на дъщерята на Златина – Гергана. Той сподели, че радостта им от откриването на паметната беседка е по-особена, защото Златина не е между нас. "Ние сме горди от това, което е направено в памет на Златина, удовлетворени и благодарни. Скоро се навършиха три години от смъртта й. Нейната приятелка Малинка изрази своето приятелство с предложението да се направи тази беседка. Тъй като няма случайни неща, вашият директор Надежда Горанова предложи тук да се направи тази беседка. Това училище е дало много достойни граждани, както на града, така и на България. Много възпитаници на гимназията са извън страна – лекари, инженери и др. Това е достойно училище, с достойни учители и ученици. Благодарен съм на нейните съученици, за това че не я забравиха, често се обаждат. Златина знаеше за своята диагноза. Разбирайки за болестта, тя се върна в Смолян, но не затрудняваше и обременяваше никой, с това че боледува. Стараеше се да живее ден за ден. Тя не се промени, не стана така, че да злобее, да страда, да търси вина в хората, в лекарите. Напротив, стана по-добра, по-отзивчива, добра приятелка, майка, съпруга и дъщеря.“, каза отец Михайлов.

На събитието присъстваха близки на Златина и нейната класна ръководителка Дора Атанасова.

Директорът на Езиковата гимназия Надежда Горанова обяви конкурс сред учениците, посветен на Златина, на тема "Към вечността ще минем само по моста на поезията“.

В него могат да участват всички ученици от гимназията. Той ще бъде със състезателен характер, като призовите места ще получат парична награда, а всички участници предметни награди. В конкурса могат да участват текстове – поезия или проза. Състезанието ще се състои на 21-ви март т.г. Комисия ще оцени най-добрите текстове и ще излъчи победителите.